Provkört: Toyota Proace City Electric

Stellantisgruppen släppte nyligen alla sina lätta lastbilar i en megastor facelift. Samarbetspartnern Toyota är med på ett hörn och lanserar nu flera bilar som har fått en facelift. DMH var självklart på plats i nederländska Haag för att provköra bilarna.
Av Anders Myrdal
Trots att Toyota nu släpper tre nya bilar, eller sex, beroende på hur man nu räknar, fokuserar vi på bilen i den minsta klassen – Proace City Electric. En eldriven lätt lastbil som har det mesta en hantverkare kan önska sig. En räckvidd på cirka 33 mil, snabbladdning från 5–80 procent på 32 minuter, förträfflig körkomfort, suverän och överskådlig instrumentering och bästa tänkbara digitala förarstöd.
Men innan vi fortsätter ska vi snabbt beta av de andra bilarna som ingår i det aktuella bilsläppet. Nej, vi tänker inte tråka ut er och nämna alla systerbilar hos Stellantis, men märkena som ingår där är: Citröen, Fiat, Opel och Peugeot. Tillsammans med Toyotas bil är det alltså fem bilar som till stora delar är identiska. Skillnaderna är främst designmässiga.
På plats i Haag provkör jag så många bilar jag hinner med. I Toyotas facelift finns den lilla bilen Proace City, mellanklassbilen Proace och det stora skåpet Proace MAX, som är en helt ny bil för Toyota. Det är också den största nyheten som Toyota helst vill kommunicera eftersom de inte tidigare haft någon modell i den stora klassen. Kort sagt kan MAX beskrivas som en av de bättre i den stora klassen. Samtliga dessa bilar finns både som diesel- och batteridrivna.
I och med lanseringen av Proace MAX är Toyota för tillfället den enda biltillverkaren som har en bil i varje klass, diesel- och batteri medräknat. Hit räknar vi också pickisen Hilux, som idag endast finns med dieseldrift. Enligt Toyota kommer Hilux lanseras som elbil under 2025. I biljättens drivmedelsmix kommer även en bränslecellsmodell av bilen lanseras längre fram.
Nu tillbaka till Proace City Electric. Jämfört med tidigare modell har bilen fått en utökad räckvidd – från 280 till 330 kilometer mil på en laddning är imponerande.
Under skalet märks också ny elektronik, nya airbags, uppdaterat fotgängarskydd och modernare kameror. Bilen har dessutom värmepump och rattvärme. Proace City Electric är utrustad med en körlägesväljare i tre olika lägen, som används för att optimera drivlinans prestanda beroende på körförhållanden: Power för snabbare acceleration, Normal för vardagskörning och Eco för maximal räckvidd.
Bilen har en fantastisk körkomfort i stadstrafik och på motorväg. Jag är också imponerad av bilens ljudisolering i hytten. Kanske påverkas min upplevelse av den nederländska släta asfalten? Hur jag än vrider och vänder på det är det svårt att hitta något dåligt med den här bilen. Det ska i så fall vara det höga priset: cirka 400 000 kronor plus moms är mycket pengar. Å andra sidan betalar sig bilen i och med lägre drivmedelskostnader.
-
Grundpris: 399 900 kr. (exkl. moms)
-
Bränslealternativ: 100 % eldrift
-
Motoralternativ: 136 hk
-
Räckvidd (blandad körning) 330 km
- Batterikapacitet: 50 kWh
- Strömförbrukning: 18,5 kWh/100 km
- Snabbladdning: Ja, 32 min. 5-80 % (DC-laddning 100 kW)
- Växellåda: Aut
-
Säkerhet: Högsta säkerhet.
-
C02-utsläpp i g/km: 0
- Lastutrymme: 4,4 m3
-
Max lastvikt/dragvikt: 780/750 kg.
-
2- eller 4-hjulsdrift: Fram 2 WD/4WD
Webb: toyota.se
Toyota har en rad garantier som sticker ut
I urval: 8 års batterigaranti avseende försämring av en kapacitet under 70 procent av den ursprungliga kapaciteten. Gäller under 8 år eller 160 000 kilometer. 10 års förlängd batterigaranti för alla funktionsfel, vilket även innefattar om batteriets kapacitet skulle understiga 70 procent. Gäller 10 år eller 1 000 000 kilometer.
➔ Mycket god körkomfort
➔ Lågt klimatavtryck
➔ God drivmedelsekonomi
➔ Låg skatt de första tre åren
➔ Högt inköpspris