Regeringens besked: Tillåtet köra eldriven transportbil på 4,25 ton – med B-körkort - Transportbilsdagen

Regeringens besked: Tillåtet köra eldriven transportbil på 4,25 ton – med B-körkort

Regeringen har beslutat att höja den tillåtna viktgränsen för den som framför eldrivna fordon, däribland transportbilar. Från 1 juli ska en försöksverksamhet dra igång.

Därmed kan företag, myndigheter eller andra organisationer ansöka om undantag från körkortslagen för att deras förare som har haft körkort med behörighet B i minst två år ska kunna framföra lastbil, utan släp, som drivs av alternativa bränslen och vars totalvikt överstiger 3 500 kg men inte 4 250 kg.

Även om körkortskravet lättas så omfattas dessa fordon, på grund av sin vikt, av de trafikregler som gäller för tunga lastbilar.    

– Bristen på förare med behörighet att köra tyngre elfordon utgör ett hinder för den gröna omställningen av transportbranschen, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande. Med detta beslut där nya regler om försöksverksamhet kommer på plats redan den 1 juli underlättas elektrifieringen av godstransporter genom att fler förare får möjlighet att köra tyngre elfordon.

Underlätta gröna transporter

Regeringen har vidare beslutat om en förordningsändring från 1 juli 2024 som gör det möjligt att genomföra godstransporter med fordon som uteslutande drivs med el, naturgas eller flytande gas och som väger upp till 7,5 ton inom en radie av 100 km från platsen där fordonet är stationerat, utan att omfattas av reglerna om kör- och vilotider samt färdskrivare. Syftet med detta är införa ytterligare lättnader för gröna godstransporter.

21 Jun 2024 Nyheter